T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / HENDEK - Yenimahalle Anaokulu

Haberler

Ara

Sağlıklı çevre, sağlıklı beslenme, doğa ile etkileşim, ekolojik döngü, fiziksel aktivite.... Bir çok konuyu içinde barındıran bir etkinliği daha tüm sınıflarımızla gerçekleştirdik. Öğrencilerimizle bahçemizde yer alan Ekim-dikim sandıklarımıza 5 sınıfımıza 5 ayrı ürünün dikimini gerçekleştirdik. Bu ürünleri birlikte sulayacağız, büyüteceğiz, toplayacağız ve menülerimize ekleyerek tüm öğrencilerin kullanımına sunacağız. Onlara emeği, almak için vermeyi, sorumluluğu, sağlıklı beslenmeyi, paylaşmayı, doğayı öğreteceğiz. Toprakta yeşeren sebzelerimiz gibi çocukların zihinlerinde fikirler, yüreklerinde güzel duygular yeşerteceğiz. 

Ara

Son yıllarda sık sık yaşanan afetler dolayısıyla toplum olarak her şeye hazırlıklı olmak zorundayız. Okulumuzda bu dönem 2. kez deprem tatbikatı düzenledik. Sınıflarımızda ve bahçede olmak üzere iki ayrı tatbikat gerçekleştirdik ve öğrencilerimizin çök-kapan-tutun eylemini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini gözlemledik. Okuldan tahliye süremiz ve şeklimiz de beklenen düzeydeydi. Tabiki daha hızlı, daha muntazam ve sorunsuz tahliyeler için yıl içerisinde başka senaryolarla başka tatbikatlar da yapacağız. Sizler de evlerinizde tatbikat ve acil durum planlamaıs yapmayı ihmal etmeyin. Unutmayın, deprem değil tedbirsizlik ve güvenli olmayan yapılar zarar verir.

Ara

Eğitim yılının ikinci çeyreğinde Yenilenebilir Enerji temasında yürüttüğümüz STEM etkinliklerimize bir de gezi ekledik. Meslek lisesinin yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanan  'Yenilenebilir Bölümü' bizleri ve öğrencilerimizi misafir etti. Bölüm öğretmeni Abdullah Bey öğrencilerimize önce güzel bir eğitici ve bilgilendirici video izlettikten sonra çocukların sorularını cevapladı. Öğrencilerimize atölyede bulunan güneş panellerini ve nasıl çalıştıklarını yakından gösterdi. Bölümün enerji kaynağını karşılayan ve bahçede bulunan büyük güneş panellerini görmeden önce 'Güneş Enerjili Site' ve 'Güneş Enerjili Durak' modellerini de öğrencilerimize gösterdi. Öğrencilerimizin keyif aldığı ve öğrenmelerini pekiştirdikleri gezimizi tamamladık ve gülen yüzlerle okulumuza döndük. Daha güçlü yarınlar ve daha temiz bir dünya için Yenilenebilir Enerji konusuna erken yaşta giriş değinmenin önemli olduğunu görüyor ve çocuklardan güzel dönütler almaktan mutluluk duyuyoruz.

Ara

Öğretmenlik kutsal bir meslektir. Tüm eğitim camiasının öğretmenler günü kutlu olsun. Bizlerin gününü kutlayan değerli velilerimize ve öğrencilerimize teşekkürü borç biliriz.

Ara

Bu yıl planlarımızda Spor, müzik, sanat ve bilime daha fazla yer vermek istedik ve yeni bir proje oluşturmaya başladık. Kasım tatiline kadar olan ilk çeyrekte bilimden, bilimin nasıl geiştiğinden, faydalarındann ve Newton, İbn-i Sina, Akşemseddin, Graham Bell gibi bazı değerli iblim insanlarından bahsettik öğrencilerimize. 2. çeyrekte yarı yıl tatiline kadar müzik, müzik türleri, müzik aletleri ve bazı değerli müzisyenleri öğrencilerimize tanıtmaya çalışacağız. Sınıflarımızda yıl boyunca zaman zaman ritm, müzik ve şarkı etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Müzik nedir, ne işe yarar, nasıl var olmuştu konularını irdeledik ve müziğin türleri olduğundan bahsettik öğrencilerimize. İlk olarak Türk Halk Müziğini, türküleri, bağlamayı ve Neşet Ertaşı tanıttık bu kapsamda çocuklara ve bunları anlatması için bir misafir çağırdık okulumuza. Misafirimiz çocuklara güzel bilgiler aktardı ve sazı ile bizlere güzel parçalar dinletti. Mini mini bir kuş ve küçük kurbağayı saz eşliğinde dinlemek öğrencilerimizin çok ilgisini çekti.

Ara

Velilerimizin öğrencilerimizle alıp okula yolladıkalrı sebzelerle okulda öğrencilerimizle birlikte Turşu Günü gerçekleştirdik. Her sınıf sırayla kendi öğretmeniyle bidonları doldurdular ve turşularını kurdular. Turşunun neden yapıldığı, nasıl yapıldığı, icat edildiğinde neden ihtiyaç duyulduğunu ve daha bir çok konuyu da masaya yatırmayı ihmal etmedik. Turşularımızı ara tail sonrası yemek menülerimizle birlikte sunmaya başladık ve çocukların kendi kurdukları turşuları iştahla yediklerini gözlemledik. Herşey çocuklar için.

Ara

Kasım ayında hijyen, kişisel temizlik konularına ek olarak AĞız Sağlığını ele aldık. Öğrencilerimizle diş modellerini inceledik, diş fırçalamanın önemini anlatan şarkılar öğrendik ve sanat etkinlikleri gerçekleştirdik. Hendek Ağız ve Dİş Sağlığı Merkezi bizleri misafir ederek öğrencilerimizle ilgilendiler ve çocukların 'dişçi' algısını olumlu yönde desteklemeye gayret ederken sorularını sabırla cevapladılar. Çocuklara dişlerini korumak için neler yapmaları gerektiğini, dikkat etmezlerse neler olabileceğini ellerindeki ürünler ve aletlerle anlattılar. Gezi sona ererken öğrencilerimize boyama kitapçıkları ve sertifikalar hediye ettiler. Sıcak davranışları, misafirperverlikleri ve yardımları için kendilerine teşekkür ediyoruz.

Ara

Yine 10 Kasım, yine içimiz buruk. Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının yıl dönümünde öğrencilerimize O'nu anlattık, tanıttık, yaptıklarını ve neden andığımızı anlattık. Birlikte şarkı çalıştık, evde bazı sınıflarımız O'nun için resimler ve fotoğraflarla afişler hazırladı. Bahçemizde saygı duruşu ve istiklal marşı ile kısa bir tören başlattık ve hazırlanan afişlerle bir sergi oluşturduk. Bazı sınıflarımız O'nun resmini ve Anıtkabir görselini oluşturan yap-boz parçalarını bir araya getirdi. Saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz. 1881-......

Ara

Bu yıl da kızılay haftasında drama etkinliklerimizi gerçekleştirdik. Hafta boyunca Yardımlaşma kavramını ele aldık. Yardım kuruluşlarından bahsettik ve Kızılay ın görevlerinden, çalışma alanlarından bahsettik. Her sınıfımıza bir çalışma alanını verdik ve drama için hazırlıklarımızı gerçekleştirdik. Öğrenciler kendi rollerini yaparken, diğer arkadaşları ile kendilerini kıyaslarken ve herkesin rolünü anlamaya çalışırken hem konuyu hem "yardımlaşmayı" daha iyi öğrenciler. "Ben" değil "biz" olunca bir çok sorunun çözülebileceğini, ilerleyebileceğimizi kavrayan ve gereklerini yerine getiren bir toplum oluşturma umuduyla çalışmalara devam ediyoruz.

Ara

Uzay ve güneş sistemi temalı kısa film gösterimine katılan öğrencilerimizin heyecanını çadırın içinde onlarla birlikte paylaştık... Tüm sınıflarımız etkinliğe atıldıktan sonra sınıfta çocuklarla birlikte etkinlikleri değerlendirdik. Çikolata gezegenini arayan kahramanlarımızla tüm gezegenleri gezerken ışığın, gölgenin ve atmosferin büyüsüne kapılan öğrencilerimiz de oldu

Ara

Sıfır Atık çağımızın en önemli projelerinden birisi ve çok farklı alanlarla iç içe geçiyor. Özellikle çocuklarda tasarruf, çevre bilinci, yaratıcı düşünce ve geri dönüşüm konularında öğrenmeler ve alışkanlıklar kazandırmamıza zemin hazırlıyor. Eğitim yılının  ilk üç ayında önce Geri Dönüşüm Nedir? sorusuna ve atık türlerine odaklandık , geri dönüşüm sembollerini boyadık ve bu sembolleri evlerinde oluşturacakları dönüşüm kutularına yapıştırmaları için öğrencilerimizle evlere yolladık. STEM projemizle kompost atıklara odaklandık, ardından kağıt ve pil atıklarla ilgili bilgilendirmeler yaptık. Çocukların dönüşüm konusunda hızlı öğrendiklerini ve alışkanlık kazanabildiklerini görmekten mutluyuz. Okul içerisinde de atıkalrı sürekli olarak ayrıştırarak ve ilgili kutulara atarak bu alışkanlıkları destekliyoruz.

Ara

İlk üç ayda sınıf içi etkinlikler, veli bilgilendirme broşürleri, veli semineri ve bilgilendirici videolarla eGüvenlik çalışmalarımıza başaldık. İnternetin tehlikeleri, teknolojinin faydalarının yanında getirdiği riskler ve zararlar, dikkat edilmesi gerekenler, teknoloji bağımlılığı ve dijital mahremiyet gibi konularda öğrencilerimizle sunumlar, anlatılar, hikaye etkinlikleri ve oyunlar gerçekleştirdik.

Ara

STEM etkinliklerine eylül ayı sonunda başladık. Yılı arar tatiller ve yarı yıl tatilleri ile 4'e bölüp 4 ayrı proje uygulama kararı aldık. İlk projemizle Okul Sağlığı ve Sıfır Atık projelerini de birleştirmeye ve bahçemizde bulunan ekim dikim alanlarını değerlendirmeye karar verdik. Önce çocuklarla bahçemizi inceledik, dikim alanalrımızı gezdik. Topraktan toprakta nasıl birşeyler yetiştiğinden bahsettik. Solucan SOSO ile öğrencilerimizi tanıştırdık ve  toprağın ihtiyaçlarından bahsettik. Çocuklara hiç birşey yetişmeyen verimsiz bir toprağımızın olduğu ve burada birşey yetiştirmek için ne yapmamız gerektiğini işaret eden bir proje sorusu yöneltip tartışma ve beyin fırtınası teknikleri ile fikirler üretmelerini sağladık. Daha sonra çocuklarla meyve ve sebzeleri ele aldık. Her birine meyve ve sebzeler seçerek aile katılımı etkinliği ile kendi ürünlerini araştırmalarını ve tanıtıcı bir video hazırlamalarını istedik. Hazırlanan chatterpix videoları ile kendi meyve sebzelerini konuşturan miniklerimizin videolarını birlikte izledik. Daha sonra öğrencilerimize "Kompost" tan bahsettik ve kendi kompost tasarımlarını yapmalarını ve aileleri ile bir afiş halinde hazırlamalarını istedik. Afişlerini sundular ve tüm okulun afişlerini sergi haline getirdik. Tasarımları hayata geçirme vakti geldiğinde öğrencilere bu sefer sebze ve meyve atıkalrını biriktirip okula getirme ve bahçede oluşturulan kompost alanına koyma görevi verdik ve her hafta eklemeler ve gözlemler gerçekleştirdik. Sınıflarda meyve günü yaptık ve atıkalrını kompost alanımıza kattık ayrıca bazı atıklarla kuruma ve çürüme deneyi yaptık. Okulumuza ziraat mühendisi davet ettik ve çocuklarla birlikte örnek bir kompost kovası hazırlayarak gözelm yapmaları için uygun bir yere koyduk. Bilinçlendiren ve diğer projelerimizi destekleyen güzel bir projeyi daha geride bıraktık.

Ara

Eylül ve ekim aylarında önce bu yıl Okul Sağlığı konusunda ihtiyaçlarımızı ve hangi ay hangi konular üzerinde duracağımızı gözden geçirdik ve bir planlama yaptık. Öğrencilerimizin haftalık temizlik kontrollerini ve aylık boy-kilo ölçümlerini yapmaya başladık. Okulumuzun temizlik ve sterilizasyon, bakım ve onarım gibi ihtiyaçlarını belirledik ve çalışmalara başladık. Destek personellerimiz değişti, hijyen belgelerini almaları için yönlendirmelerini yaptık. Okuldaki tüm personelimiz Çalışanların Temel İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimini güncelledi. Kişisel temizlik ve özbakım becerilerine öncelik verdik ve velilerimizle bu konu ile ilgili bilgilendirici notlarla, yüzyüze görüşemelerle ve toplantılarla etkileşim kurduk. Çok fazla fotoğraf çekemedik süreç yoğunluğunda ancak çalışmaları yoğun bir şekilde gerçekleştirdik.

Ara

Öğrencilerimizin okula uyum sürecini geride bırakırken her gün bir sınıfımızın velilerini okulumuz davet ettik. Öğretmen, veli ve öğrenciler birlikte bahçemizde kahvaltılarını yaptılar, kaynaştılar ve faydalı paylaşımlarda bulundular. Velilerimizin ellerine ve emeklerine sağlık.